Trka hrvatski nacionalni parkovi se vraća

Trka hrvatski nacionalni parkovi se vraća

Earth run

blog details

21.03.2022.

4999 pregleda

0 komentara

Udruga Planet Zemlja započela s organiziranjem "Trke hrvatski nacionalni parkovi 2022". 

Društvo je dovedeno do kritične napetosti u kojoj je ekološko, održivo djelovanje postalo krucijalno za opstojnost Zemlje i civilizacije kakvu želimo.

I zato, nakon 25 jubilarnih godina od održavanja prve Trke hrvatski nacionalni parkovi 1997. godine, "oživljavamo" tu omiljenu ekološko-sportsku manifestaciju.

Osnovni koncept:

Earth Run – Trka hrvatski nacionalni parkovi 2022 (THNP 22) je ultramaratonska, atletska trka koja će se održati od 15. do 22. travnja, povodom međunarodnog Dana planeta Zemlja. 

U ovoj trci osam odabranih hrvatskih i stranih ultramaratonaca štafetnim trčanjem povezuje svih osam hrvatskih nacionalnih parkova i većinu parkova prirode. Dugoprugaško  je trčanje simbol zdravlja, entuzijazma  i  ustrajnosti, a  nacionalni parkovi simboli zaštićene prirode, stoga  je ideja organizatora na  ovaj jedinstven način spojiti sportske s prirodnim vrijednostima.

Staza od Brijuna do Mljeta ukupne dužine oko 1200 km podijeljena je na 8 etapa. Start i cilj svake etape u pravilu su u nacionalnom parku odnosno parku prirode.

Trkačima Green Teama priključivati će se lokalni športaši, rekreativci, i veliki broj pasivnih sudionika u organiziranim dočecima. Utrka je revijalnog karaktera tako da se brzina kretanja prilagođava najsporijem sportašu, uvjetima na stazi, satnici i popratnim događanjima. Primarni cilj trke je njezina masovnost i to u broju aktivnih i pasivnih sudionika. U skladu s tim poziv na sudjelovanje u Trci upućuje se profesionalnim i amaterskim sportskim klubovima, sportskim, ekološkim i srodnim udrugama, školama, vrtićima, turističkim zajednicama i drugim lokalnim organizacijama. Uz trku će biti organizirana i inicirana popratna događanja, na način da omoguće komunikaciju između Green teama i publike što će omogućiti da se poruka trke prenese na što je moguće veći broj građana.

Cjelokupan događaj biti će prenošen uživo ne internet platformama i medijski praćen i to putem tiska, radio postaja, televizija, društvenih mreža, interneta.

blog-img4

Etape

  1. N.P. Brijuni – N.P. Risnjak (15. 02.) (180 km)
  2. N.P. Risnjak - N.P. Plit. jezera (16. 02.) (140 km)
  3. N. P. Plit. jezera – N.P. Sj. Velebit (17.02.) (130 km)
  4. N.P. Sj. Velebit  - N.P. Paklenica (18. 02.) (120 km)
  5. N.P. Paklenica  - N.P. Kornati (19. 02.) (150 km)
  6. N.P. Kornati  - N.P. Krka (20. 02.) (70 km)
  7. N.P. Krka – P.P. Biokovo (21.02.) (180 km)
  8. P.P. Biokovo - N.P. Mljet (22.02.) (140 km)

blog-img4

Kratka povijest trke

1997. godine bili smo, kao ekološki aktivisti, angažirani na povećavanju učinkovitosti zaštite nacionalnih parkova i parkova prirode te povećavanju zaštićenog područja u Hrvatskoj. Svjesni da proglašenje nekog područja nacionalnim parkom nije jamstvo ekološke zaštite svih prirodnih resursa unutar granica, pokrenuli smo projekt pod nazivom "Trka hrvatski nacionalni parkovi '97". Osovina tog projekta bila je ultramaratonska utrka u kojoj su maratonci trčali od jednog do drugog nacionalnog parka, te na taj način povezali sve hrvatske nacionalne parkove. Koristeći se dugoprugaškim trčanjem kao simbolom zdravlja, odlučnosti i izdržljivosti te nacionalnim parkovima kao simbolima vrijedne i zaštićene prirode, uspjeli smo ostvariti izuzetno upečatljiv način izražavanja. Kako smo već prvih godina uspjeli privući značajnu pažnju javnosti samom utrkom i brojnim popratnim događanjima, trka je postala društveno značajan događaj, kojim se, dugoročno gledajući može bitno utjecati na promjenu ponašanja zajednice.

1999. g. krenuli smo u razradu modela za trku Earth Run na lokalnoj razini, da bi 2000. g. održali promotivnu trku Earth Run od NP Risnjak do NP Triglav u Sloveniji.

 

Utrka se održavala pet godina za redom – od 1997. do 2001., a obnovljena je 2009. godine.

 

Cilj Utrke:

Earth run se organizirana s primarnim ciljem promoviranja hrvatske prirodne baštine, osvještavanja njezinog značaja na lokalnoj razini te, šire gledajući, da se usmjeri pažnja javnosti na globalno ekološko stanje i potakne građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje onoga što pripada svima - planeta Zemlje.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.