Recikliraj - dekoriraj

Radionica maski od papira

blog details

25.01.2022.

11946 pregleda

0 komentara

Ima li većeg izazova za savijača papira nego da između nabora pokuša uhvatiti duha maske, nešto od njezine čarolije, arhaičnog sjećanja i kolektivne svijesti? Iza maske se skrivamo, ali i otkrivamo - u njoj se zrcali ono što jesmo u drugoj strani zrcala i zato ona nikad ne laže nego je uvijek istinita.

Ako origami doživimo kao jezik u šiframa, a konkretnu origami skulpturu kao kriptogram, zatrebat će nam ključ da bi ga mogli odgonetnuti. Na razini pojavne stvarnosti poslužit ćemo se razumom i emocijama. Uočit ćemo sedam brava na vratima tajne odaje koja čuva njegov skriveni kôd: jednostavnost, ćistoću, jasnoću, krhkost, spontanost, sugestivnost i repetitivnost. Na razini skrivene stvarnosti prepustit ćemo se bljesku intuicije i odrediti pravi odnos i najbolji balans između navedenh odlika. Otvorit će se vrata, a naš doživljaj origami skulpture biti će cjelovit, potpun i poseban.

Od tamne prapovijesti do modernih vremena čovjek izrađuje maske i maske prate čovjeka. Magija maske daje mu utjehu i pruža mu utočište od egzistencijskog straha i tjeskobe, nerješive zagonetke beskrajnog svemira i nepoznatih dubina vlastitog bića. Brani ga od nesklone okoline i agresije koja vreba iz vanjskog svijeta, dovodi ga u vezu s duhovnim i onostranim, pruža mu užitak igre i umjetničkog stvaranja, zastrašuje, podučava, zabavlja...

Bez obzira na povijesni trenutak i zemljopisno područje u kojem nastaje, na svoju svrhu i namjenu, maska ima hipnotičku moć - ritualna domorodačka maska, ratnička, karnevalska, cirkuska, kazališna i filmska, radna, zaštitna, posmrtna... svaka djeluje na svoj način sugestivno i budi maštu promatrača.

Neiscrpnim kreativnim rješenjima različitih oblika i kolorita s bezbrojnim asocijacijama, maska slavi život. S ugašenim očima, lišena gestikulacije živog lica, ujedno podsjeća na smrt. Čitava ljudska drama u svom tragičnom i komičnom aspektu sažeta je u maski. Ona odražava naš unutrašnji svemir i njegove tajne pokretačke sile.

Ima li većeg izazova za savijača papira nego da između nabora pokuša uhvatiti duha maske, nešto od njezine čarolije, arhaičnog sjećanja i kolektivne svijesti? Iza maske se skrivamo, ali i otkrivamo - u njoj se zrcali ono što jesmo u drugoj strani zrcala i zato ona nikad ne laže nego je uvijek istinita. Istina maske bila je moja fascinacija i početna emocionalna iskra iz koje je nastala kolekcija autorskih origami maski.
Možete vidjeti njihove fotogtrafije na mojoj web stranici, a naučiti savinuti iz papirra neke od njih na origami radionici...

 

Radionica maski od papira:
Vrijeme održavanja 29.1. subota 2022.
Trajanje 3 sata. Počinje u 9.30 sati.
Mjesto održavanja : Voćarska 8, u prostorima Planet Zemlja.
Materijal osiguran.

Cijena radionice: 200 kn

blog-img4

blog
Cijena tečaja
200 eur
blog
Trajanje tečaja
3 sata
blog
Broj polaznika
10
blog
Rok za prijavu
29.01.2022.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.