Recikliraj - dekoriraj

Napredna radionica izrade origamija i novogodišnjih ukrasa od papira

blog details

21.11.2021.

11769 pregleda

0 komentara

Ako imamo komad papira i želimo na njemu nešto nacrtati, treba nam olovka, pero ili neko drugo sredstvo za crtanje. Ako od tog papira želimo napraviti ribu, pticu ili cvijet, ne treba nam ništa. To je origami, drevna japanska vještina modeliranja papirom u postupku koji isključuje sve druge postupke osim savijanja i sav drugi alat osim vlastitih prstiju. Koristimo jedan komad papira, najčešÄ‡e kvadratnog formata. Nema rezanja, nema lijepljenja, nema ničega što bi moglo dovesti u pitanje jednostavnost oblika, čistoću linija, spontanost izrade i sugestivnost izraÄ‘ene papirnate skulpture.

Pri pokušaju definiranja origamija često se koriste riječi „vještina“ i „umijeće“ što sugerira da se radi o djelatnosti koja po kriterijima originalnosti, kreativnosti i kvalitete izrade ne dostiže razinu umjetničkog djela. TakoÄ‘er je činjenica da se origami modeli ne nalaze zastupljeni u muzejima i galerijama izmeÄ‘u skulptura izraÄ‘enih od tradicionalnih skulptorskih materijala kao što su kamen, metal ili drvo, a „umjetničke“ skulpture izraÄ‘ene od papira ne tretiraju papir na način na koji ga tretira origami.

S druge strane, u modernom origamiju udomaćila se sintagma „origami art“ kojom se želi istaknuti upravo njegova umjetnička vrijednost. Značajan broj origami majstora koji djeluju od renesanse origamija počevši od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, svojim fascinantnim djelom svjedoči u korist navedene tvrdnje i bilo bi vrlo teško poreči umjetničku vrijednost njihovim radovima.

Što se mene tiče, riječ „art“ koja se dodaje riječi „origami“ je suvišna jer ona ne može od lošeg origamija učiniti umjetničko djelo niti izostanak te riječi može oduzeti vrijednost dobrom origamiju.

Postoji više vrsta origamija.
Figurativni origami bavi se prepoznatljivim oblicima iz pojavnog svijeta koji nas okružuje. Tu su zastupljene prvenstveno životinje čiji likovi se dizajniraju, zavisno od stila pojedinog autora, više ili manje stilizirano te s više ili manje karakterističnih detalja. Posebne grupe čine likovi ptica, leptira, riba, te preostalih životinja. Osim onih iz našeg svijeta tu su i zmajevi i najrazličitija mitološka bića. Nadalje, čest motiv predstavljaju ljudski likovi i maske svih vrsta, zatim cvjetovi, posude, brodovi… itd., zavisno od afiniteta autora.

Druge vrste origamija bave se nefigurativnim oblicima kao što su različita geometrijska tijela i ornamenti, a posebna vrsta je modularni origami u kojem se više identičnih elemenata iz više papira spaja u jedan model.
Origami modele obično označavamo s točkicama ili zvjezdicama po kriteriju složenosti. Tako najjednostavniji modeli imaju oznaku jedne točkice, oni srednje razine složenosti imaju dvije ili tri točkice (niža srednja i viša srednja razina), oni složeni označavaju se s četiri, a vrlo složeni ili kompleksni s pet to čkica. Kod ovih posljednjih potrebno je učiniti stotinjak pa čak i više savijanja dok je kod jednostavnih dovoljno i desetak.

blog-img4

Napredna radionica:

Vrijeme održavanja 4.12. subota 2021.
Trajanje 3 sata. Počinje u 9.30 sati.
Mjesto održavanja : Voćarska 8, u prostorima Planet Zemlja.
Materijal osiguran.
- odgovarajući papiri
- dijagrami (nacrti pojedinih modela koji bi se izraÄ‘ivali – tradicionalni i autorski)

Cijena radionice: 200 kn

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE

Rad u malim grupama do 10 polaznika.

blog-img4

blog
Cijena tečaja
200 eur
blog
Trajanje tečaja
3 sata
blog
Broj polaznika
10
blog
Rok za prijavu
03.12.2021.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.

Prijavi se na radionicu

.